Back to the roots - Historien om vores nye metode at upcycle på 🪡

Back to the roots - Historien om vores nye metode at upcycle på 🪡

Hvordan genbruger vi de tekstiler, som der er aller flest af? Og er det overhovedet muligt at sætte disse materialer ind i et system, som kan forvandle dem til en ressource med høj værdi?

Privattøj er en af de største synder i tøjindustien, og et kæmpe stort miljømæssigt problem. Vores nuværende forbugsmønster gør at tøj af god kvalitet ender som affald. Desværre ikke hvilket som helst affald. Men affald, som har krævet enormt meget vand at fremstille, og som allerede har efterladt et enormt CO2 aftryk, samt rester fra sprøjtemidler i drikkevandsforsyninger. 

Alene i Danmark bliver der på årligbacis brændt næsten 700 tons nyt tøj årligt. Dette er tøj, som butikkerne ikke har kunne sælge, men for at få plads til næste sæsons tøj på hylderne er de nød til at skille sig af med det gamle. Man udnytter som oftes denne forbændingproces til energi, men sammenlignet med de ressorucer det har krævet at fremstille tøjet er metoden alt andet end bæredygtigt. 

Det er altså vores vaner omkring vores tøjkøb, som først og fremmest skaber problemet. Moden er for hurtig og selvom Samvirke i 2021 skrev at 46% afleverer deres tøj til genbrug, så er det kun 14% af os, som jævnligt køber vores tøj i genbrugsbutikker. Dette kan altså kun løse en lille del af problemet og kun hvis tøjet stadig er i god stand.  

Nogen steder lever fortællingen stadig om at genbrugsbutikkerne løser problemet ved at donerer tøjet til fx afrikanske lande. Desværre er det bare ikke rigtigt, for de fleste lande vil ikke have tøjet, fordi det ødelægger udbuddet og dermed økonomien i landets egen tøj- og modebranche. Derfor sker der ofte det, at det ender som "landfill", hvilket bedst beskrives som en gammeldags losseplads, hvor affald parkeres på store arealer uden at være blevet sorteret eller genbrugt. Her tager det mellem 20-200 år for et stykke tøj at blive nedbrudt og under denne nedbrydning forurene kemikalier, som fx tungemetaller fra farve, jorden og området.   

Alt i alt er privat tøj altså rigtigt svært at genbruge i de mængder det er nødvendigt. Da vi startede vores brand fandt vi selv ud af hvor svært det var at sætte i system. Vi fik modtog nemlig intet mindre end 300 kg. brugt tøj -tak 🫶 Dog fandt vi ud af, at det var alt for stor en udfordring at arbejede med. Dette fordi tøjet er skabt af blandingsfibre, hvilket gjorde det nærmest umuligt at sortere. Derefter var der selvfølgelig også det med at tøjet var i mange forskellige farver og alle styles var unikke og i forrskellige stand. Vi lavede en mindre kollektion af materialerne, men det var på ingen måde en holdbar metode, for vores virksomhed. 

Vi har fundet frem til andre tekstiler, som også er på vej til at blive kasseret. Dette er bl.a. materialer fra danske erhvervsvaskerier og vi har lanceret flere kollektioner, hvor dette har været vores udgangspunkt. Det gør også en kæmpe mæssig forskel, og det er lykkes os, fordi der kan arbejdes med langt større mængder af den samme style.

Men på en eller anden måde, har der bare været noget uforløst, fordi vi intet kunne stille op med det private tøj, som der stadigt kommer mere og mere af. Oven i købet bliver kvaliteten på dette i bedre og bedre, fordi vi bliver mere og mere kræsne med det tøj vi beholder. Derfor så vi fornyligt vores snit til at teame op med en af europas største sorteringsanlæg indenfor secoundhand tøj. 

Resultatet er 25 unikke sweatshirt, som alle er reworked og kvalitetsstemplet. Det er første gang vi har arbejdet med aflagte tekstiler på denne måde, hvor vi går ind og tager udgangspunkt i hver enkelt style. Det gør at de kasserede stykker tøj får en værdi igen og det er måde vi kommer til at upcycle endnu mere tøj på i fremtiden.

Find sweatshirtsene både på webshoppen og i butikken.